Azan dan kebijaksanaan ALLAH S.W.T..

Sesuatu yang tak pernah terjangkau di akal fikiran ku ini. Subhanallah..Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan mengalunkan azan, Allahu Akbar!! mengakui "Bahawa Allah Saja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah."

Diawali dengan Indonesia yang terletak di bahagian timur dengan ratusan kepulauannya dan jumlah penduduknya sebanyak 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, azan mulai berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S..W.T dan Nabi Muhammad S.A.W. Proses ini akan bergerak ke arah barat kepulauan Indonesia.

Perbezaan waktu antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1 ½ jam. Belum pun alunan azan merata Indonesia selesai, bumi Malaysia pula mendapat giliran waktunya dikumandangkan dengan azan.

Berikutnya di Burma dan dalam waktu satu jam selepas azan dialunkan di Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya alunan azan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar di barat India. Perbezaan waktu di kota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka waktu ini, azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.

Belum berakhir di Pakistan, azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka waktu ini, azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik. Jarak masa azan mula dialunkankan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9 ½ jam.

Belum pun azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, azan Zohor kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

SUBHANALLAH, begitu hebat dan agungnya Islam! Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara, akan bergetarlah satu dunia dengan alunan azan yang tidak putus-putus.

ALLAHU AKBAR!!!


ADAB MENDENGAR AZAN

Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan tempatnya yang tidak kita ketahui. Mari kita amati..Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tetapi tidak dapat berkata apa-apa. Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan sakaratulmaut'.

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud:
"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan. Jika tidak, Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."

Ini jelas menunjukkan, kita dituntut supaya mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun sewaktu azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika Lagu Kebangsaan dikumandangkan, kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa pula ketika azan, kita tidak boleh mendiamkan diri? Ingatlah bahawa sesiapa yang berbicara ketika azan berkumandang, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "LAILAHAILLALLAH". Yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut, Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.

"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "LAILAHAILLALLAH" semasa sakaratul maut menghampiri kami..Amin...amin..amin Yarobbala'lamin."

Comments

Popular posts from this blog

PERINDUSTRIAN DI MALAYSIA.

PEMBANGUNAN EKONOMI - PERIKANAN.

RAHSIA MEMELIHARA IKAN KALOI.